Echolette “leslie” rotational speaker in de studio

Echolette "Leslie" speaker

Zoiets stond al lang op mijn verlanglijstje, een Leslie box. Bij een Leslie box, uitgevonden door Donald Leslie rond 1940, wordt het geluid als het ware rondgeslingerd door een ronddraaide hoorn en of trommel voor de speaker. Meestal is er een hoge tonen luidspreker met een draaiende hoorn en een lage tonen luidspreker die in een draaiende trommel wijst. De draairichting is tegengesteld en heeft 2 snelheden. Door het doppler effect geeft dit afhankelijk van de snelheid van het draaien een soort tremolo dan wel chorus effect. Deze speakers zijn vooral bekend voor gebruik bij een Hammond orgel. Grappig is wel dat Donald Leslie zijn uitvinding aan Laurens Hammond probeerde te verkopen maar die moet er niets van hebben, hij vond het verschrikkelijk. Helaas voor hem spelen sinds de jaren 40 vrijwel alle Hammond organisten met een Leslie speaker.

De Echolette die ik heb opgeknapt is dus een Duitse versie van de Amerikaanse Leslie box. Origineel had deze box 2 transistor versterkers, een voor de bovenste hoorn en een voor de 15″ lage tonen speaker. De versterkers werkten niet meer en waren lastig te herstellen. Daarnaast wil je eigenlijk voor het klassieke Leslie geluid een buizen versterker. Ik heb dus een scheidingfilter gebouwd om het geluid uit een eindversterker te scheiden. Bij de originele Echolette lag de scheiding op 1500 Hz. Bij leslie is 800 hz gebruikelijk en ik heb ook daarvoor gekozen.

Verder moest er natuurlijk een hoop opgeknapt worden aan de box zelf. De schakelaars voor de snelheden werkten niet mear, de aandrijf snaren moesten gespannen worden en de motoren gesmeerd en afgesteld.  Maar het is allemaal gelukt.

Ik kan een van de tube amps gebruiken om de Leslie aan te sturen, bv de Mesa Boogie Dual Rectifier werkt heel goed, van clean tot een mooie drive!

Een Leslie is uiteraard tof op een Hammond orgel maar kan ook heel vet zijn op gitaar (oa Little Wing van Hendrix) of zelfs vocals (Tomorrow Never Knows – Beatles)!

Scheidingsfilter

Crossover for Echolette rotatational speaker
Testing the Echolette Leslie powered by tube amp